Frasier / Frasier

Pokračování příště

Moderátor: Michaela_

peno

Re: Frasier / Frasier

Nový příspěvek od peno »

Zatím jsem viděl jen 1. díl, ale musím přiznat, že i mě Jakub Saic přirostl k srdci. Hlasově ani typově mi tam nesedí, na tom si stále trvám, ale herecky se snaží a výkon odvádí opravdu perfektní. A to platí i pro ostatní. Tedy, jen s výjimkou Zuzany Slavíkové, která mi tam vcelku sedí i hlasově. Ale slabinou obsazení je Zdeněk Mahdal. Tu kadenci Frasierova hlasu prostě nezvládá. Je na něj moc pomalý. A nemá ani tu správnou barvu hlasu.
Pochválit ale musím překlady. Nevšiml jsem si žádného vyloženě zabitého vtipu, což je u komediálního seriálu jedině dobře. Takže v tomto směru si stěžovat rozhodně nemohu. Jenom tedy přeložit Cheesecake jako tvarohový řez si mohla paní překladatelka odpustit.
Rozhodně tomu dabingu šanci dám, ale jen proto, že tam chybí slovenský dabing, to přiznám na rovinu.
KOMZA
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od KOMZA »

peno píše: 16 úno 2023 00:14 Jenom tedy přeložit Cheescake jako tvarohový řez si mohla paní překladatelka odpustit.
Aj. Naopak myslím, že kdyby se odvážila to přeložit jako legendární "číský dort", mohl by to být dobrý vtip navíc, škoda! :D

Nicméně, schválně jsem si večer pustila jeden díl a za mě to nezní vůbec špatně, ale na druhou stranu rovnou přiznávám, že seriál znám minimálně a totéž platí o předchozích dabinzích (ten slovenský pak neznám vůbec). Volba Jakuba Saice mi připadá velice zdařilá a Zdeněk Mahdal mi po chvilce také docela sedl.

Ale spíš se teď chci zeptat na zvuk, mám pocit, jakoby se průběžně měnila jeho "kvalita", což se mi ovšem nějak nezdá (ale co jsem jinak zatím zaznamenala, líbí se mi, že zní docela "dobově"). Pustila jsem si schválně i nový Top Gun, u něhož vím, že byl zvuk v pořádku, a také mám chvílemi ten pocit. Je to snad nějaká vada přehrávání a bitratu přímo na straně SkyShowtime, všiml jste si toho někdo?
Databáze českého herního dabingu: https://www.herni-dabing.cz/
8luky7

Nový příspěvek od 8luky7 »

BSG miniseria, Bates Motel, ... tiež všade je pochybná kvalita CZ audio stopy . určite nízky bitrate. Ale nikde sa v recenziach o tom nepíšte, takže diváci sú asi menej náročný na to čo počúvajú...
anderson

Nový příspěvek od anderson »

zdenek_mahdal píše: 15 úno 2023 21:49...Z ukázek slovenského dabingu, které jsem našel na youtubu soudím, že díky technologickému posunu je náš dabing o level výš...
A môžete tento Váš názor aj nejako konkrétnejšie upresniť p. Mahdal? Celkom by ma zaujímalo aký "technologický posun", ktorý tak skvalitňuje túto najnovšiu českú verziu, máte na mysli. :-?
zdenek_mahdal

Nový příspěvek od zdenek_mahdal »

Myslel jsem to spíše z hlediska náběru a zvuku jako takového. Ono když si porovnáte ProTools z roku 2003 a 2023, tak ty možnosti práce s materiálem jsou diametrálně jinde. Umožňuje nám to například líp ohlídat synchron, který ve slovenském dabingu ne vždy sedí, ale opět podotýkám, že čerpám jen z ukázek na youtube. Dále jsou dnes lepší možnosti jak pracovat s prostorovostí zvuku, nebo třeba s emulací zvuku starých mikrofonů. Jak někdo správně podotknul, celá dialogová stopa je protažena emulátorem, aby to znělo dobověji a lépe se to slepilo s obrazem. Staré dabingy mají jedinou nevýhodu kterou je to, že jsou prostě “zvukově ploché”. Dnes z toho i v tom vražedném tempu, kterým se komerční dabingy dělají (tím spíš seriály), zvládneme vytřískat trochu víc.
//
Kvalita zvuku by ve výsledném mixu skákat neměla, před odevzdáním se každá wavka kontroluje, takže to nejpravděpodobněji bude krátkodobým snížením bitratu vlivem rychlosti připojení, těžko říct, ale je to každopádně škoda.
anderson

Nový příspěvek od anderson »

Už rozumiem. Ďakujem za odpoveď.
peno

Nový příspěvek od peno »

KOMZA píše: 16 úno 2023 00:36 Aj. Naopak myslím, že kdyby se odvážila to přeložit jako legendární "číský dort", mohl by to být dobrý vtip navíc, škoda! :D
Ha! Tak to by bylo vážně vtipné, kdyby si na to překladatelka, nebo úpravce dialogů vzpomněli :lol:
Jen nevím, jestli by to zrovna k Nilesovi, který si to objednal, charakterově sedlo :-?

A jinak, ano, se zvukem je na tom SkyShowtime zatím na štíru, jak se říká. A mám pocit, že v některých recenzích se to i zmiňovalo. Proto jsem také kvalitu zvuku nehodnotil, protože to je s největší pravděpodobností vina platformy. Věřím, že pokud tyto problémy pominou, případně se dabing objeví někde jinde (Paramount Network?), zvuk bude dokonalý.
radius79

Nový příspěvek od radius79 »

Platforma SkyShowtime je založená na platformě Peacock, proto žádné HDR, 4K nebo DA, dokonce ani 5.1 není standard. Co se týče tohoto konkrétního dabingu, tak se mi líbí. Ten starší si už nepamatuju, jen jsem si stáhl pro kontrolu jeden díl z Prima Cool, celkově lepší ten nový, myslím hlavně casting, ale Frasier je dobrý i ten z Primy. A ten cheesecake, proč by se to vůbec mělo překádat? 🙄 To je nešvar, překládat místní reálie.
peno

Nový příspěvek od peno »

Přesně tak. Že to "překládali" (často spíš převáděli do českých reálií, jako u toho tvarohového řezu výše) v devadesátkách, ještě pochopím. Ale že na podobných překladech trvají i dnes, kdy i průměrný Čech už ví, co je cheesecake, cupcake, nebo třeba doughnut, nechápu. Jako, uměl bych to pochopit, pokud by to udělali, aby vynikl nějaký vtip. Ale to tento případ nebyl.

Jinak v Americe už Peacock nabízí i 4K, ale jenom na vybraných platformách (v reálu hlavně settopboxy mateřského Comcastu) a pro nejvyšší předplatné (jako Netflix). Tak uvidíme s čím přijde SkyShowtime, jestli vůbec s něčím. Ale mám trochu obavy, aby nechtěli za 4K připlácet, jako ten Peacock.
Tsatsiki1

Nový příspěvek od Tsatsiki1 »

Já si pamatuji, že to běželo v 19:30 na Primě, stejně jako Krok za krokem, Přátelé, Veroničiny svůdnosti nebo Chůva k pohledání a pak to přesunuli na odpoledne po 13 hod
Odpovědět

Zpět na „Seriály“