Měl bych pár, možná pro někoho, "hloupých" otázek. Vyšel nebo nevyšel tedy někdy na nějakém médiu v posledních letech s tím původním českým dabingem ? Pokud ano, dal by se ještě někde koupit, nějak jsem to propásl

. Jak je možné, že když tady na dabing-fóru je někým, některý dabing považován za mrtvý, že se vždycky někde najde ?

A jak je možné, že někdo, kdo nevlastní práva na dabing, mám dabing fyzicky ve svém archívu ? Neměl by být ten, komu leží pečlivě uschovány v archívu kino-pásy, také jejich vlastníkem s plnými právy ? Co se vlastně přihodilo v té "džungli" po revoluci, mezi roky 89-93 ? Respektive, jak to, že ČST ztratila práva, já nevím opravte mě, na většinu svých fantastických předrevolučních dabingů ? A jak se k většině, já nevím opravte mě, dostal sakra Bonton a fyzicky některé kino-pásy se dostaly do rukou soukromých sběratelů ? Předem děkuji za ochotu nastínit či zodpovědět mé otázky...
Tím, že se pře-dabuje původní dabing, ztrácíme jako národ kus historie, kulturního dědictví a identity. Můj názor je, že dabing před rokem 94 má nepřekonatelnou kvalitu a kouzlo a po něm, začal ztrácet na obou...