Poklad Inků / Das Vermächtnis des Inka

Nové i ty starší

Moderátor: ReDabér

Michel

Re: Poklad Inků / Das Vermächtnis des Inka

Nový příspěvek od Michel »

Pomajz píše:To zas ČT sáhla po dabingu staženým z netu? Že to nebylo kompletní?

To ČT nemá vlastní kopii v archivu??????? :-?
Dobrá, přiznávám, trochu jsem v tvém příspěvku četl mezi řádky, za to se omlouvám.

Co se týče Maigreta, tak přiznám se, že jsem taky byl docela zklamaný zvukovou kvalitou. Třeba brněnský dabing Melodie podzemí, to byla radost poslouchat i na větších reprobednách. Oproti tomu u Maigreta ta zvuková kvalita nebyla zdaleka taková. Ale rozhodně jsem rád, že ČT film s tímto dabingem odvysílala a považuju to za obrovský úspěch. Nerad bych, aby někdo ne zcela dokonalou zvukovou kvalitu využil jako argument, proč by dabing neměl být uveden. A podotýkám, že dabingy ČST Brno (viz např. ta Melodie podzemí), alespoň co jsem schopen posoudit jako divák - laik, mají zvukovou kvalitu srovnatelnou s těmi z ČST Praha, pokud se tedy zachovaly přímo v archivu ČT. U Maigreta, předpokládám, kdyby ČT poprosila přímo mirbula o VHS nahrávku a sama si ji zdigitalizovala, byla by ta zvuková kvalita mnohem lepší, ale jak už jsem napsal, i tak jsem moc rád, že ČT ten brněnský dabing uvedla.
„Mou filozofií je, že každá věta ve filmu by měla být přeložena takovým způsobem, aby průměrný český divák při sledování téže scény zažil přibližně tytéž pocity jako průměrný divák v zemi původu filmu.“ František Fuka
Pomajz
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Pomajz »

Jestliže je ta kopie opravdu z NFA tak je to až zarážející že takovou poničenou verzi mají v archivu, že se nedochovala v lepším stavu. O ČT ani nemluvím když smazala Poklad Inků odvysílaný v roce 88 a Maigreta v 93 a o Šurdovi ani raději nepíšu.. To je smutný když se takhle chovají k našemu kulturnímu dědictví.
RETROFILM
Lukiz

Nový příspěvek od Lukiz »

Tak správně by to mělo být tak, že se udržují jen hlavní kopie na nejkvalitnějším médiu, v tomto případě 35mm film. Všechny ostatní kopie s přepisy, který sám o sobě vede ke drobnému snížení kvality, by se měly považovat je za dočasné, podléhají totiž technologickému vývoji co bylo přijatelné při přepisu tenkrát nemusí být přijatelné dnes a opačně.
Proto mě nemile překvapuje, že opakovaně je zvuková stopa z archivních 35mm kopií v daleko horším stavu než zachytili přepisy před 20 a více lety. Nejmarkantněji jsem si toho všiml u filmu Rozsudek / The Verdict, kdy z 35mm filmu doplněná barová scéna má strašný zvuk oproti zbytku.
Obávám se, že to znamená jen jedno, že dabingy, které nebyly přepsány brzy po vzniku na elektronický nosič, už půjde přepsat v použitelné kvalitě jen těžko.
Historik

Nový příspěvek od Historik »

Jestli to není opravdu jen kvalitou těch novějších (paradoxně) přepisů. Buď z důvodů "personálních" (prostě už dnešní zvukaři světelný záznam tak neovládají) nebo "technických" (že by dnes provozované světelné zvukové aparatury už nebyly na takové úrovni jako v době svého technického vrcholu?)

Např. u filmu Rozpoutaná Afrika, a to se bavíme o roku 1932(!), je světelný záznam zvuku tak vybledlý, že při pohledu na pás proti světlu není prakticky vidět. Ale žárovka s fotonkou ho v běžné promítačce sejmou tak, že je neobyčejně kvalitní a čistý, a to na kopii nejhoršího technického stavu IV. (pravda, s hustotním záznamem odolnějším proti poškrábání pásu).

Stav řádně uložených 35 mm kopií by se neměl v řádu desítek let samovolně dramaticky zhoršovat. Mnohdy jediné dochované kopie v NFA půjčované k přepisům se sice pozvolna zhoršují dalšími projekcemi v Ponrepu a na jiných speciálních projekcích, ale ani to by nemělo být rychlé a zásadní zhoršení. Případné další kopie z jiných archivů se snad ani nijak nepoužívají.

Takže spíše bych hledal chybu v novějších přepisech, ale je to samozřejmě jen moje hypotéza.
Paddy

Nový příspěvek od Paddy »

Tak toho (Plešatého ministra u prezidenta Castilly) nedabuje
Vladimír Čech st. ani Ladislav Vičar, ale Pavel Spálený.
Zjistil sem to s filmové serie a českého dabingu z indiánek
Gojko Mitiče.
A ten (Tahuca) nebude José Calvo, ale Gancho Ganchev.
throwaway-account

Nový příspěvek od throwaway-account »

Paddy píše:Tak toho (Plešatého ministra u prezidenta Castilly) nedabuje
Ladislav Vičar ani Vladimír Čech starší to určitě není. Taky se přikláním k Pavlu Spálenému.
Paddy

throwaway-account píše:
Paddy píše:Tak toho (Plešatého ministra u prezidenta Castilly) nedabuje
Ladislav Vičar ani Vladimír Čech starší to určitě není. Taky se přikláním k Pavlu Spálenému.

Díky za potvrzení Pavla Spáleného.

A když už si se zapojil do této debaty, potřeboval
bych ještě zjistit tyto dabéry co sem nyní napíšu,
jestli by si náhodou nevěděl nebo někdo s kolegů DF ?

Zde je celý film :
----------------------

https://www.youtube.com/watch?v=bsotDdgGCJw

Šedivý ministr (u prezidenta Castilly)
/Nejlepší by bylo kdybychom někoho poslali z příkazem aby Plukovníka Glotina vyhledal./ v čase (00:10:05)
v četně zvukové ukázky :
http://karel-may.majerco.net/filmy/dabi ... istr-1.mp3

Ministr u okna (u prezidenta Castilly)
/Pane prezidente, pane prezidente ! Dole plukovník Glotino ! Támhle, tam ten v bílém !/ v čase (00:10:50)
bohužel nemám zvukovou ukázku !

Muž vezoucí velké hodiny
/Všechno vyprodáno ! Ale, možná že nějakou dostanete naproti u šmelináře !/ v čase (00:11:58)
bohužel též nemám zvukovou ukázku !

Policista
/Nedělej se hloupější než si, prodával si vstupenky na bíčí zápasy !/ v čase (00:13:04)
v četně zvukové ukázky :
http://karel-may.majerco.net/filmy/dabi ... ista-2.mp3

Přítelkyně Grazielly
/Jaká čest že si dostala ten klobouk, ale musíš mu ho potom vrátit !/ v čase (00:17:36)
/Graciello nech toho. Ale už je moc pozdě !/ v čase (00:27:08 - 00:27:20)

Toreador
/Jaguár se dostal z klece !/ v čase (00:19:32)

Bandita Pablo (zastřelený Gambussinem)
/Dej mi náš poddíl, kapitán Pelecho čeká !/ v čase (00:30:55)
v četně zvukové ukázky :
http://karel-may.majerco.net/filmy/dabi ... andita.mp3

To je k tomu vše...
Naposledy upravil(a) Paddy dne 31 bře 2021 13:22, celkem upraveno 1 x.
urby

Nový příspěvek od urby »

Šedivého ministra dabuje Josef Šulc a ministra u okna Jiří Smutný.

Ostatní nepoznávám, snad jen bandita Pablo mi připomíná Stanislava Brudera, ale jistý si nejsem.

Josef Šulc zde dabuje tři postavy. Kromě toho ministra také kníratého policistu zatýkajícího Kiesewettera a v čase 31:32 jednoho z Pellejových kolegů v bílé čepici.

V čase 21:12 přijde za Jaguárem s pozváním k návštěvě prezidenta mladý důstojník, kterého dabuje Jaroslav Kepka.

A potvrzuji Pavla Spáleného na plešatého ministra. Ladislav Vičar by se měl smazat.
Paddy

Aha !
No vidíš, tak ten (voják od Pelleja v bílé čepici), že ho mluví též Josef Šulc mě unikl.

Ale ještě je tam jeden (voják od Pelleja) a toho zase dabuje Mirko Musil.
Takže ten dabuje též tři postavy (toho vojáka od Pelleja, Policejního seržanta a jednoho indiána Inku).
Pomajz
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Pomajz »

Česko-Slovenské titulky + Čeněk Duba
https://www.youtube.com/watch?v=md5i06QxxXE&t=50s
RETROFILM
Odpovědět

Zpět na „Filmy“