Logiku to má v tom, že Rogue One ještě neměl odborný dohled, kterému se zde dostalo naprosto nestoudnému výsměchu.fabec122 píše:A jakou logiku mělo teda obsazení Vašuta, když teď už zas mohl být Jiří Klem?

Znamená to, že s ním absolutně ve všem souhlasím a nic bych neudělal jinak? Ovšemže ne. Přechylování hodností by přese mě neprošlo absolutně nikdy, nesnáším to. Jsem odkojený devadesátkovými dabingy sci-fi jako Hvězdná brána nebo Star Treky, generálky a poručice mi trhají uši. Ale je naprosto normální, že každý má své subjektivní preference. Důležitá je ale JEDNOTNOST. Teď vím, že když se dívám na film a slyším neustále omílaný "Vnější okraj", budu to tak mít i v hraném/animovaném seriálu nebo knížce či komixu. Do teď byl v knize vnější okraj, v seriálu nějaké prstence, ve filmu to buď přešli nebo tam byly v nejlepším vnější soustavy atp. A já si musel pracně domýšlet o čem to sakra práce vlastně mluví. To rozhodně není v pořádku. A TO je důvod, proč jsou odborní poradci naprosto zásadní. Překladatel může být sebelepší, ale pokud není hardcore fanoušek, což většinou není, není šance, že by si před filmem přečetl deset knih, šest komixů, a koukl na celé Klonové války a Povstalce. A tím pádem začne sekat tyhle nesrovnalosti, které pak kazí celkový zážitek.
Je neskutečný, že po téhle spoustě práce, se najde člověk, kterému se nelíbí jeden dva termíny a už začne zpochybňovat celkovou úlohu poradce.

Abych přešel přímo k dabingu, mně se velice líbil. O překladu snad ani nemá cenu mluvit, ten byl super. A obsazení fungovalo naprosto na jedničku. Eva Josefíková se do toho konečně dostala a po chvíli už jsem vnímal jen Rey. Můj názor na její obsazení se nezměnil, rozhodně si nemyslím, že se někdo má učit dabovat na stěžejní hlavní roli ve sci-fi fenoménu, ale že ušla obrovský kus cesty, je bez debaty a už při nejmenším neruší. Ostatní taky super. Ale hlavně jsem konečně měl pocit provázanosti a jednotnosti. Celá sekvence s hlasy Jediů mi i díky tomu vehnala slzy do očí. Tomuhle by se mělo tleskat ve stoje a ne prskat nad nesmysly. Lněnička na Kananovi nám samozřejmě hapruje s Lukem z OT, ale to je buřt. I sám Hamill už si nadaboval minimálně dvě další role ve SW, tak co... A po hlasu mladého Sola na starém Lukovi je tohle jen nepatrná drobnost.

Takže suma sumárum velká spokojenost a velký dík všem zúčastněným, že už u dabingu SW filmů netrpím jako zvíře. Doufám, že se dočkáme i dabovaného Mandaloriana, Obi-Wana atd. a budu se těšit za tři roky na další obří biják...