Zavedení promlčecí doby u seriálů / filmů

Povídejte si i o věcech, které nesouvisí přímo s dabingem
filipP321
Příspěvky: 19
Registrován: 21 dub 2015 01:48

Re: Zavedení promlčecí doby u seriálů / filmů

Příspěvek od filipP321 »

Krikri píše:Že někdo z vedení rozhodne dabingy smazat ještě pochopím, ale co už ne, že nikdo z tehdejších zaměstnanců Primy ty dabingy nezachránil tím, že by si pro sebe udělal kopie.
Dôvody na to boli možno veľmi jednoduché:
1. Ekonomický dôvod - vhs bol jediný ekonomicky dostupný spôsob zálohovania, neviem si spomenúť presne, ale ceny videokaziet boli tuším od 200 do 300 korún. Platy boli zhruba 6-7000 korún. Väčšina ľudí mala nakúpené SP videorekordéry. Takže na 4 hodinovú kazetu sa nahrali len 4 hodiny. Neviem koľko vtedy zarábali pracovníci Primy, ale za nejaké 2-3 seriály by museli dať polku alebo aj celú výplatu, len na kazety. Výsledná suma by sa rovnala cene nového videorekordéra. Ak mali tí ľudia rodiny, deti, tak si to jednoducho nemohli dovoliť. A to hovoríme len o pár seriáloch ...

2. Časový dôvod - to rozhodnutie o likvidácii prišlo pravdepodobne nečakane a nikto na to nebol pripravený. Na prvotné zálohovanie na vhs je potrebný čas 1:1, už keď je to na vhs, tak sa dajú použiť rôzne rýchle kopírovacie prístroje, ale prvá záloha je 1 hodina filmu = 1 hodina záznamu. Bolo by treba obrovské množstvo času zálohovať aspoň niečo.

3. Strach - možno tam neboli najlepšie podmienky na zálohovanie, strach z nabonzovania a tým strach, že prídu kôli tomu o prácu. Napäté vzťahy na pracovisku (nič nezvyčajné, všade sa nájde minimálne 1 magor), na také niečo by bola treba maximálna dôvera medzi kolegami.

K bodu 1, dalo by sa to čiastočne obísť cez nahrávanie len zvuku na lacnejšie audiokazety, ale ruku na srdce, vtedy sme ešte ani netušili akým spôsobom sa vyvinú počítače a že každý človek bude mať o 5-10 rokov možnosť odniekiaľ vytiahnuť zvuk a spojiť ho z obrazom v domácich podmienkach.

K bodu 2, možno si aj niekto niečo zálohoval, ale z toho množstva filmov a seriálov si pravdepodobne vybral nejaké filmové hity ako 99,99% ľudí čo si doma nahrávali na vhs filmy, ktoré si nahrávali aj všetci ostatní (Terminátor a pod.) Stačí sa pozrieť na bazoš, že čo tam ľudia predávajú aké nahraté vhs, všetci majú to isté, čo stále opakujú v TV alebo čo vyšlo na DVD, ako keby sa dohodli :D
HonzaXXII
Příspěvky: 1948
Registrován: 11 čer 2008 19:47
Bydliště: Brno

Re: Zavedení promlčecí doby u seriálů / filmů

Příspěvek od HonzaXXII »

To v podstatě ani nejsou důvody. Jo, strach z padáka je docela dobrá motivace, ale osobně si neumím představit, že by někoho vykopli za to, že si vzal/okopčil pro vlastní potřebu něco, co se vyhazuje. Nemluvě o tom, že v takovém případě je velmi jednoduché řešení, jak nemít s prominutím průser - prostě držet hubu.

Co je bez diskuze, že by šli po hitovějších záležitostech (A-Team, Magnum, Terminátor,...) a ne po málo známých/neznámých animákách pro holky.
Nejsem proti předabovávání obecně. Jen proti zbytečnému.
Nemůžu za to že právě toho je většina.

Sháním pořady TKM, Hitšaráda, 5xP, Triangel, Telegramiáda, Písničky z obrazovky, a VHS Supraphonu z 80. let. O záznamy z YouTube a DVD nestojím.
Uživatelský avatar
Krikri
Příspěvky: 1255
Registrován: 12 úno 2009 19:46
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Zavedení promlčecí doby u seriálů / filmů

Příspěvek od Krikri »

filipP321: k těm polemikám se vyjadřovat nebudu, z mého úhlu pohledu ty tehdejší zaměstnance zkrátka vůbec nic neomlouvá a přes to nejede vlak. A když se může všelijak brát materiál z archivu ČT, nikdo mi nevymluví, že u seriálů, jejichž existenci zaregistrovalo sotva pár desítek lidí z celé republiky a které jsou stejně určeny k likvidaci by to nešlo. Zkrátka mi nikdo nevymluví, že by někomu reálně hrozil vyhazov za záchranu dabingu Memol, Dívek od vedle nebo Prvních polibků, tomu nikdy neuvěřím. Zničení kompletního archivu zahraniční tvorby je něco nevídaného, to se tu nedělo ani v 50. letech v dobách největších čistek a cenzur!

No jo, magoři na bazarech prodávají to, co už beztak vlastní každý v republice nebo si to může kdykoliv za pár minut stáhnout. Ale je taky dost možný, že některé z těch raritních kousků někdo přece jen vlastní, ale nechává si to pro sebe, nedává to k prodeji a už vůbec ne veřejně ke stažení, stejně jako třeba já jakožto jediný člověk na světě vlastním kompletní Helenu v CZ dabingu a nedávám ji volně ke stažení ani neprodávám, neboť už ji nemají ani v archivu Novy, tudíž jde o nesmírnou vzácnost, takříkajíc jediný exemplář. A nebo Candy Candy, tu sice vlastní několik lidí v republice (minimálně čtyři nebo pět, každý s vlastními nahrávkami), ale skoro nikdo ji veřejně neposkytuje (kdo všechno Candy vlastní jsem uvedl ve zdejším tématu tohoto seriálu). Stejně tak nikde volně ke stažení nenajdete Anime jako Tico a přátelé nebo Sally, malá čarodějnice, přestože i ty vlastní víc lidí, než jenom já (minimálně Elfman má vlastní nahrávky a od něj je má zas BiOSsCZ. I když dost možná, že Tica nejspíš nemají komplet a ze Sally taky nemají tolik dílů co já.;) Jsou zkrátka seriály, které se jen tak do oběhu nedávají, tím spíš, když oficiálně už v archivech neexistují. Už jen to pomyšlení, že třeba nějaký tehdejší zaměstnanec Primy, který kdysi bez mrknutí oka smazal Memol je nyní bezradný, že nemůže sehnat něco z toho, co vlastním já mi přináší alespoň částečný pocit zadostiučinění.:P
Sháním v CZ:
MALÁ MEMOL
PRVNÍ POLIBKY
DÍVKY OD VEDLE
TAJEMSTVÍ SELENITŮ
NILS HOLGERSSON (sk)
Výměna za cokoliv z mého archivu viz profil na ČSFD:
https://www.csfd.cz/uzivatel/32591-kri-kri/

PREMIÉRA TV - JEDINÁ KVALITNÍ POLISTOPADOVÁ TV STANICE!
Odpovědět

Zpět na „Mimo mísu“