Svědek / Garde à vue (1981)

Nové i ty starší

Moderátor: ReDabér

salgado

Re: Svědek / Garde à vue (1981)

Nový příspěvek od salgado »

Existuje pouze jeden dabing.
sud

Nový příspěvek od sud »

Perfektní výkony pánů Bessera, Fišera a Schánilce. Obzvlášť ten neskutečně arogantní tón pan Fišer snad už nikdy nezopakoval. :-:
TOP (současní) dabéři: Lukáš Hlavica, Petr Lněnička, Martin Stránský, Jaromír Meduna, Jiří Dvořák, David Novotný
TOP (současné) dabérky: Tereza Bebarová, Tatiana Dyková, Tereza Císařová, Jitka Moučková, Pavla Beretová, Helena Dvořáková
salgado

Opět příklad dabingu, kde KMW obsadil do hlavních rolí hlasově poněkud odlišné dabéry oproti originálu. Hlavně Stanislav Fišer zvedl laťku o nějaký ten stupeň výše, osobně si myslím, že se jednalo o jeden z jeho nejlepších výkonů v dabingu. Pokud jde o spojení Besser-Ventura, člověk si na to musel chvilku zvykat, já osobně bych si třeba dokázal spíše v této roli představit Františka Vicenu, ale KMW už tradičně potvrdil pověst zarytého odpůrce obsazování spjatějších dabérů. Jan Schánilec se dobře vžil do role hrubého a primitivního policisty, ta role mu sedla. A konečně Jarmila Švehlová neměla mnoho prostoru, ale během několika minut se dobře vcítila do postavy Martinaudovy manželky. Myslím, že tu roli mohla dabovat klidně i starší dabérka, třeba Jana Hlaváčová, ale KMW chtěl chřadnoucí Romy Schneider trochu omladit.
sud

Nový příspěvek od sud »

salgado: Pan Vicena by byl samozřejmě dokonalý, ale Míla Besser byl stejná hlasová liga jako FV a navíc měl tehdy takový zvláštně zachmuřelý tón v hlase.
TOP (současní) dabéři: Lukáš Hlavica, Petr Lněnička, Martin Stránský, Jaromír Meduna, Jiří Dvořák, David Novotný
TOP (současné) dabérky: Tereza Bebarová, Tatiana Dyková, Tereza Císařová, Jitka Moučková, Pavla Beretová, Helena Dvořáková
salgado

Byli stejná dabérská liga, ale hlasově byli trošku odlišní. Vicena měl plnější a hřmotnější hlas, Besser hlas více chraplavý a zabarvený. V originále měl Ventura blíže k Besserovi než k Vicenovi, zvláště pak v těch posledních filmech z 80. let. Možná to bylo způsobeno tím, že byli oba dva silní kuřáci (nevím, jestli Vicena také kouřil). Besser mi ale přišel dokonalý ve 100 dnech v Palermu, což byl ostatně jeho poslední dabing.
bloom
Globální moderátor

Nový příspěvek od bloom »

salgado píše:ale KMW chtěl chřadnoucí Romy Schneider trochu omladit.
Tipl bych, že spíše než o promyšlený záměr, šlo o možnost obsadit svou oblíbenou spolupracovnici. :)
salgado

V tom máš možná pravdu, vždyť prakticky ve stejné době dabovala v Policajt, nebo rošťák puberťačku.
richardda

Nový příspěvek od richardda »

Licence2kill píše:I zde došlo při posledním uvedení v ČT k drobnému dodabování...
To dodabovani, co jsem postrehl, je opravdu minimalni a tyka se dvou vet ktere v uvodu pronese inspektor Belmont kdyz komentuje poruchu na svetle ve vyslechove mistnosti. Jeho soucasneho dabera jsem bohuzel nepoznal, i kdyz hlas je mi povedomy. Kazdopadne to neni nijak rusive. ALE, pri uvedeni na CINEMAXU to vyresili - dle meho nazoru - jeste elegantneji. Ty uvodni dve vety jsou totiz v puvodnim dabingu a pronese je - pokud me nesali sluch - pan Schanilec. Koukal jsem na to jako blazen a neveril jsem vlastnim usim, ale je to tak. No a jelikoz neznam verzi co byla uvedena v kinech a nemam duvod neverit tomu, ze tam ty dve vety v puvodnim starem kinodabingu opravdu chybi, napada me jedine to, ze na CINEMAXU ty dve vety nakopirovali z jineho mista puvodniho stareho dabingu. Svedci pro to i skutecnost, ze Belmont pronese hlasem Schanilce uplne jina slova jako na CT. Takove neutralni fraze, co se hodi i na tuto situaci. Me osobne se o fous vic libi reseni na CINEMAXU ale vubec tim nehanim ani snahu CT. Obema zvolenym resenim a zachovani skveleho stareho nebo - li puvodniho dabingu tleskam. :-:
NOVA, jedině ona.
salgado

Je pro mě překvapením nejen to, že Cinemax uvedl tento s barrandovským dabingem, ale ještě se pokusili zaretušovat nějakou tu nedokonalost. Většinou totiž u starších filmů používají buď původní znění s titulky, nebo levnější dabing z jiného zdroje, případně film úplně předabují. Výjimečně v rámci nějaké výměny nasadí dabing ČT. Ale Barrandov? To bych tady nečekal.
Odpovědět

Zpět na „Filmy“